Våld förekommer i alla samhällsgrupper och i alla åldrar. Det går inte att säga att det gäller särskilda typer av personer eller relationer. I Sverige är det ett brott att använda våld.
Det finns många olika sätt att förklara varför någon använder våld men när det sker i en nära relation skapar det alltid en maktobalans. Det är vanligt att den person som utövar våld försöker styra och kontrollera innan man börjar slå. Våldet brukar alltid öka och bli allvarligare med tiden. Våldet kan också fortsätta trots att relationen är över.
Våld i nära relationer kännetecknas av att den som utsätts har en nära relation till och ofta starka känslomässiga band till den som utövar våldet. Det gör att det blir svårt att göra motstånd och bryta upp. Våldet sker vanligtvis inomhus i offrets egen bostad. Ofta blir det allvarligare och vanligare ju längre relationen pågår.
Begreppet våld i nära relationer innefattar alla typer av våld mellan närstående. Det handlar både om heterosexuella och samkönade relationer, det kan också vara mellan syskon och inom andra familje- och släktrelationer.
Psykiskt våld kan vara många olika saker och påverkar måendet i hög grad hos den som utsätts. Den som ofta blir kritiserad, ifrågasatt, kränkt och dumförklarad kan bli osäker på sig själv och på sina egna tankar och ord. Hen som utsätts kan till och med börja tro att det som partnern säger är sant och att den själv bär skuld till de konflikter/bråk som uppstår i relationen. Det kan leda till att hen gör det partnern vill för att undvika bråk, hot och/eller våld.
Partnern kan också hota att ta sitt liv om den andra tänker lämna relationen. Det kan även förekomma hot om att göra sig själv eller andra personer i sin närhet illa, eller skada ett husdjur på något sätt.
En annan typ av psykiskt våld kan vara att bli hindrad att trösta barnen eller att söka vård för egen del eller för barnen.
Det psykiska våldet kan till exempel vara:
Digitalt våld kan vara att övervaka, trakassera eller kontrollera någon, till exempel med hjälp av mobilen eller i sociala medier.
Exempel på digitalt våld:
Sexuellt våld innebär allt sexuellt umgänge som sker mot någons vilja, det vill säga allt ifrån att någon tjatar sig till sex, till våldtäkt. Att tvinga någon att utföra förnedrande sexuella handlingar som denne inte vill delta i. Det kan också handla om fysiskt våld som riktar sig mot bröst eller könsorgan.
Sexuellt våld kan vara både psykiskt och fysiskt. Det kan till exempel innebära en eller flera av följande saker:
I Sverige har vi en samtyckeslag som säger att sex ska vara frivilligt och om det inte är frivilligt så är det olagligt. Det vill säga, har någon inte aktivt sagt ja till sex är det lika med ett nej och en brottslig handling om det inte respekteras.
Det kan innebära att den som utövar våld kontrollerar familjens ekonomi och partnerns pengar så att hen måste be om pengar till alla inköp.
Det kan också innebära motsatt förhållande så att partnern får betala för allt i hushållet medan den andra använder sina pengar till egna nöjen och investeringar.
Människor som är beroende av andra personer för vård och omsorg i vardagen kan även utsättas för vanvård eller försummelse. Det kan vara att man inte får sin medicin eller tillräckligt näringsriktig kost.
Det kan innebära att den som utövar våld förstör familjens gemensamma saker, partnerns personliga tillhörigheter och barnens leksaker.
Våldsutövaren kan särskilt välja ut saker som betyder mycket för partnern eller barnen för att hota, kränka och såra. Det kan även handla om saker som partnern behöver för att få sin vardag att fungera.
Fysiskt våld kan vara allt från att dra i håret, örfilar, knuffar, slag, sparkar, stryptag eller kvävningsförsök till att använda olika vapen. Den som utövar fysiskt våld väljer ofta medvetet att rikta aggressionerna mot särskilda delar av kroppen så att blåmärken och andra skador inte ska upptäckas av utomstående.
Våldet kan även ge upphov till skador som inte går att dölja, som frakturer, ögonskador, rivmärken, blåmärken och sår på synliga delar av kroppen. Det fysiska våldet kan ske upprepade gånger eller endast finnas där som ett hot.
Fysiskt våld kan ske på många sätt. Det kan exempelvis vara en eller flera av följande saker:
Latent våld är den våldsform som inte görs eller uttrycks verbalt, men som är underförstådd genom exempelvis blickar, stämning eller kroppsspråk.
Många beskriver latent våld som att stämningen förändras när våldsutövaren finns i närheten och att ”något hänger i luften”.
Stämningen är tryckt och risken för nytt våld är ständigt närvarande och styr vad hen som är utsatt gör och hur hen beter sig.
Hedersvåld kan innebära att begränsa någon annans möjlighet att bestämma över sig själv och sin kropp. Våldet och förtrycket kan handla om att inte få bestämma hur man ska klä sig, vem man får umgås med eller vem man får gifta sig med. Tvångsgifte och könsstympning är exempel på hedersvåld.
Är du utsatt för kontroll och begränsningar i hederns namn kan du få stöd från oss på Centrum mot våld.
Begränsningarna och utsattheten kan se ut såhär:
Om du är orolig för att ett barn far illa så kan du anmäla det till socialtjänsten. Socialtjänsten gör en bedömning av den oro som finns i anmälan. Socialtjänsten har som uppgift att sätta barnets bästa i främsta rummet.
Ring gärna och prata med socialtjänsten om du är osäker på om du bör göra en anmälan. Det kan du göra utan att nämna några namn.
Du som arbetar professionellt med barn har en personlig skyldighet att alltid anmäla din oro.
Centrum mot våld i Jämtlands län | Tel. 0200-120 145